Vanuit de bergen in India

Afgelopen week hebben we een weekje meegedraaid met de Discipelschap Training School in Siliguri. Er waren 9 studenten en 6 staf. Stefan heeft één dag lesgegeven over teambuilding. Dat kwam goed van pas want deze week en volgende week gingen de studenten en staf in 2 verschillende groepen op outreach.



Teambuilding opdracht: Met kranten en tape een zo hoog mogelijke toren bouwen.

Helpen bij het kokkerellen :-)

Het was leuk om de studenten iets beter te leren kennen. We kwamen erachter dat deze DTS heel anders is dan in Nederland. Een paar voorbeelden: 
*Studenten en staf komen van een hele andere achtergrond: veel alcoholisme en misbruik in gezinnen. 
*Studenten kunnen heel goed stil zitten tijdens de les. Maar er is bijna geen interactie tussen de spreker en studenten omdat de studenten gewoonweg niet gewend zijn om dingen te vragen of de spreker te bevragen. (dit is niet gebruikelijk in het Indiase onderwijssysteem).
*De studenten hoor je nooit klagen. Daar kunnen we als Nederlanders nog heel wat van leren! Ze krijgen veelal hetzelfde eten en eigenlijk nooit vlees of vis. Maar er wordt nooit gemopperd!

Tijdens deze week heeft Kima, de schoolleider van de DTS, ons meegenomen naar het terrein van het Mercy Ministry team. Dit team is bezig met de bouw van huisjes om weduwen op te vangen. Daarnaast zijn ze erg actief in verschillende wijken in de stad door medische hulp te bieden en contact te leggen met de bevolking.



We spraken met Todd Anderson. Hij is, samen met zijn vrouw, al een heel aantal jaar in India. Zijn vrouw geeft leiding aan het Mercy Ministry team. Het was interessant en leerzaam om te horen hoe hij en zijn vrouw naar India zijn gekomen.
We merken dat het erg leuk en leerzaam is om met verschillende zendelingen op verschillende plaatsen te praten. Hoe komen ze erbij om hier naartoe te komen voor lange termijn? Hij ervaren ze deze totaal andere cultuur? Hoe hebben ze de taal geleerd? etc.

Na 1 week ging de DTS op outreach en wij zijn toen ook weer vertrokken naar een andere plaats: Darjeeling, gelegen op 2100 meter! We kwamen erachter dat deze plaats vooral bekend staat om z’n thee en tourisme. Veel backpackers komen hier naartoe. Ook hebben we uitzicht op het Himalaya gebergte en schijn je zelfs, vanaf een bepaalde plek, de Mount Everest te kunnen zien. Tot nu toe hebben we met name “mist” gezien maar we hopen dat de bergen snel een keer tevoorschijn komen!




Ons programma voor deze week: We zullen deze week in de ochtenden staftraining geven voor de DTS staf in Darjeeling. Vrijdag reizen we weer terug naar Siliguri zodat we op zaterdag naar Nepal kunnen reizen.

Het is hier wel een stuk kouder dan op de andere plekken waar we geweest zijn. Ook hebben we geen verwarming in onze verblijfplaats en ijskoud water (1000 liter per maand voor het hele appartement). We wassen ons dan maar gewoon wat minder, wat overigens niet zo opvalt tussen al die “vetharige backpackers”
J

Reacties

  1. Ziet er heel mooi uit. (Maar ik ruik, proef en voel het natuurlijk niet). Maar hoezo, mopperende studenten? Doen ze dat dan op Heidebeek, waar de DTS'en toch zo hoog staan aangeschreven? He ga jullie goed - Fedde.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey kanjers,

    Wat super tof om zo jullie verhalen te lezen. Weer een hele rits van allerlei ervaringen, gaaf hoor.
    Goeie tijd nog daar, geniet!

    Lieve groet van ons!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Stefan en Marleen!
    Namens mijzelf en mijn vriendin Mareineke erg veel succes wederom!
    Wat mooi te lezen en zien wat jullie allemaal doen, bijzonder hoor!
    Groetjes Rik vd Brink en Mareineke

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten